Kør selv udflugter i Sydslesvig: Flensborg Fjord

Foto: Oplev Sydslesvig

Du er her

Kom ud til nogle af de smukkeste afkroge mellem Flensborg og Kappel

Mange rejser til Sydslesvig starter i Flensborg og de fleste springer hurtigt videre til andre destinationer i landsdelen eller smutter direkte tilbage til Danmark. I denne artikel vil vi vise jer, hvilke naturoplevelser I går glip af, hvis I undlader at vove jer ud på de krogede landeveje på halvøen Angel.

På denne tur ligger vores fokus helt klart på naturoplevelser og Sydslesvigs flotte landskab. Når man vil opleve et nyt landskab, er kør selv udflugter med egen bil stadig en af de bedste måder at komme ud til de smukkeste afkroge. I denne artikel viser vi jer nogle af de smukkeste postkortmotiver ved Flensborg Fjord og vi fortæller jer, hvordan I kommer ud til de ellers ikke så kendte steder. Hele rundturen er på 103 km. Så vi anbefaler at i vælger to eller tre udflugtsmål eller at I spreder turen henover flere dage.

Geltinger Birk - et af de mest populære naturområder i Sydslesvig

Halvøen Angel opfattes ikke som en halvø i de lokales dagligdag

Halvøen Angel (Angeln) er kendt for sine krogede kyster, smukke strande og flotte naturområder. Derudover er Angel kendt for sit smukke, bakkede landskab med sit store netværk af små, krogede landeveje, som I garanteret kan fortabe jer I uden egnet kortmateriale.

Halvøen opfattes i det daglige egentlig ikke som en halvø og også når man kigger på kortet, skal man kigge nøje, for overhovedet at gennemskue, at landskabet geografisk faktisk er en halvø. Angel begrænses af Flensborg Fjord i nord, Østersøen i øst og fjorden Slien mod syd. Dermed kan regionen Angel bedst beskrives som det landlige område, der ligger mellem Slesvig og Flensborg og som groft sagt samtidig ligger øst for motorvejen A7/E45.

Kort over hele turen langs Flensborg Fjord

Etape 1 på 10 km: Fra Flensborg til fjord- og strandbyen Lyksborg

Vores tur starter i Flensborg, hvilket ikke betyder, at I ikke kan starte turen hvor som helst på ruten. Der er mange hyggelige destinationer på ruten, hvor I kan holde en pause, få et godt, lokalt måltid eller snøre vandreskoene og få en hyggelig vandretur. Hvis I har cykler med, kan det også være en idé at gå på opdagelse i et eller flere af områderne på cykel.

Fra Flensborg går turen til fjord- og strandbyen Lyksborg (Glücksburg), som er en populær ferie- og udflugts-destination for både de lokale og turister udefra. Byen er kendt for sine smukke strande og den flotte promenade i bydelen Sandvig, som inviterer til en hyggelig gåtur langs vandet. Ved kurparken i bydelens centrum ligger der forskellige spisesteder, hvor man kan få is, hotdogs, pomfritter og de ikoniske Fischbrötchen, som kystområderne i Nordtyskland er kendte for. Hvis det skal være lidt finere, kan I også kigge forbi Restauranten Felix på Strandhotel og Nobus på Hotel Intermar.

Indtryk fra strand- og fjordbyen Lyksborg

Lyksborg er kendt for sine smukke skovområder. Fra kurparken er der ca. 2,5 km til bymidten og hele gåturen frem og tilbage tager ca. en time. I kan blot følge skiltene mod centrum. Her kommer I også forbi slotsøen, som inviterer til en hyggelig gåtur rundt omkring søen med en flot udsigt til slottet. Slottet er også en spændende seværdighed i sig selv, ikke kun arkitektonisk, men også med henblik på slottets historie. Slottet har ikke uden grund binavnet “Vuggen af de europæiske monarkier” og især det danske monarki har en tæt forbindelse til det berømte vandslot.

Derudover er Lyksborg ofte udgangspunktet, når man skal opleve halvøen Holnæs (Holnis). Fra Lyksborg kan man enten på cykel eller til fods gå på opdagelse i et af regionens flotteste naturområder. Det meste af turen foregår langs forskellige stier direkte ved vandet. Alternativt kan man også tage en af ruterne gennem skoven.

Kort over etape 1 fra Flensborg til Lyksborg

Etape 2 på 10 km: Fra Lyksborg til naturområdet på halvøen Holnæs

Hvis I ikke ønsker at at gå eller cykle hele vejen, kan I også fortsætte med bilen fra Lyksborg til Holnæs. Det nemmeste er at parkere bilen ved parkeringspladsen for enden af hovedvejen. Når I så fortsætter videre til fods fra parkeringspladsen, kan i enten dreje til venstre ad en lille, asfalteret vej mod Holnis Klint (Holnis Kliff) eller til højre mod Holnis Fährhaus, som er en hyggelig restaurant ved Holnis Spitze, halvøens yderste punkt. Holnis Klint er den mest populære seværdighed i naturområdet. Det er muligt at gå hele vejen op på klintens øverste punkt, hvorfra der er en flot udsigt henover fjorden og Lille Nor (Kleines Noor), som er en renatureret Strandsø med et rigt fugleliv.

Indtryk fra halvøen Holnæs

Hvis I fortsætter mod Holnis Fährhaus kan I enten gå videre langs stien til Holnisspitze og tilbage til parkeringspladsen langs den flotte naturstrand tilbage til parkeringspladsen.

I stedet for at køre hele vejen til parkeringspladsen for enden af hovedvejen, kan I også dreje til højre mod Draget (Drei), hvor der ligeledes er en stor parkeringsplads. Ved draget ligger hovedstranden på Holnæs. Her er der også et lille udvalg af spisesteder, en stor campingplads og mulighed for at leje ferielejligheder. Stedet er derfor et godt udgangspunkt for at gå på opdagelse på halvøen, især med fokus på østsiden og nordspidsen. Selvfølgelig kan området også bare være en fed slutdestination for en hyggelig stranddag.

Kort over etape 2 fra Lyksborg til halvøen Holnæs

Etape 3 på 8 km: Fra Holnis til naturområderne ved Bogholmvig

Næste stop på vores rundrejse langs Flensborg Fjord er Bogholmvig (Bockholmwik). I skal i første omgang køre tilbage ad hovedvejen til Bogholm (Bockholm), hvor I skal dreje til venstre ved det store kryds efter broen. Efter indkørslen til golfpladsen skal i dreje til venstre igen ind ad en lille vej, der tager jer ned til stranden.

Bogholmwig er kendt for sine smukke naturstrande, som er lidt af et hemmeligt tip, som de fleste turister nok kører forbi eller aldrig kommer ud til, fordi området ligger langt fra de større veje og dermed kendte turistruter. Øst og vest for Bogholmvig ligger de to delarealer af naturområdet Höftland Bockholmwik med sine naturlige klintkyster. Strandene er overladt til sig selv og det bakkede landskab, som blev formet under sidste istid, danner et spændende kystlandskab. Hvis I parkerer bilen ved vejen direkte når i kommer ned til vandet efter golfpladsen, skal I gå langs stranden tilbage mod Bogholm (altså mod venstre når I kommer ned til vandet). Turen kan være lidt krævende, især ved højere vandstand, da der skal overvindes nogle væltede træer og lignende forhindringer. Men det flotte kystlandskab med sine klinter og skrænter er i hvert fald besværet værd.

Indtryk fra Bogholmvig

Alternativt kan I også fortsætte et lille stykke endnu med bilen. Når I kommer op ad bakken ved Campingpladsen skal i fortsætte mod venstre ned ad bakken igen, indtil I kommer ned til lystbådehavnen, hvor I kan parkere for enden af parkeringspladsen. En vandresti føre videre langs vandet mod øst gennem det andet delareal af naturområdet og videre hele vejen til Langballeå (Langballigau). Turen er smuk, men lidt krævende, da en del af strækningen foregår direkte langs stranden. Stien er derfor ikke egnet til cyklister, hvis man ikke er indstillet på at trække cyklen gennem sandet en del af strækningen. Det er muligt at gå hele vejen til Langballeå, som er vores næste destination. Turen er på lidt under 4 km.

Kort over etape 3 fra Holnæs til Bogholmvig

Etape 4 på 6 km: Fra Bogholmvig til havnen i Langballeå

Den næste etape går ad meget små veje langs markerne gennem det angelske bakkeland, som nok kræver en lidt mere detaljeret vejbeskrivelse. For at komme videre til Langballeå i bil skal I op ad bakken igen. I skal følge vejen mod venstre i stedet for at dreje ind mod campingpladsen og derefter dreje skarpt til venstre ned ad bakken i stedet for at følge vejen mod højre. Op ad bakke igen kommer I for enden af vejen til et trekantskryds, hvor I skal dreje skarpt til venstre. Nu skal I følge vejen, til I kommer til en meget lang, høj og som regel meget akkurat beskåret hæk på højre side. For enden af vejen skal I dreje til venstre og derefter med det samme til højre igen. Følg vejen hele vejen til den lille landsby Freienwillen, drej til venstre ved første mulighed og så til venstre igen ad hovedvejen. Når I kommer ned til vandet, skal I dreje til venstre ind mod lystbådehavnen og fortsætte forbi de forskellige butikker, til I kommer til parkeringspladsen ved stranden.

Indtryk fra Langballeå

Langballeå (Langballigau) er et populært udflugtsmål både for de lokale, men også for turister. Især motorcykelturister har opdaget havnen som et hyggeligt mødested på solskinsrige dage om sommeren. Stedet byder på et hyggeligt havnemiljø med små spisesteder, hvor man man kan få alt fra de ikoniske Fischbrötchen over is, vafler, pandekager, pomfritter til mere avancerede, lokale fiskeretter på den lokale restaurant. Derudover byder Langballeå på en stor og flot strand, en stor legeplads og flere campingpladser. Om sommeren er der mulighed for at tage en tur med fjordbåden til Sønderborg. Båden sejler dog kun nogle dage om ugen, så sørg for at tjekke sejlplanen på nettet (på tysk) eller spørg på turistkontoret i Flensborg, når I planlægger jeres udflugt.

Derudover munder Langballeåen ud i havnen. Ådalen byder på et flot landskab og en smuk naturoplevelse. Når I krydser hovedvejen kommer I hen til vandrestien, der fører ind i ådalen. Der er forskellige muligheder for kortere eller længere rundture. En mulighed er f.eks. at gå hele vejen op til friluftsmuseet i Unevad (Unewatt), som er en hyggelig, historisk landsby, hvor man kan opleve hvordan angelboerne levede i gamle dage. Turen er på knap 4 km og mulige ruter finder I på dette vandrekort (på tysk). Selvfølgelig kan I også droppe gåturen og bare tage bilen til Unevad. Under alle omstændigheder er der en hyggelig kro i byen, hvor man kan få en kold øl og et godt, lokaltypisk måltid.

Kort over etape 4 fra Bogholmvig til Langballeå

Etape 5 på 19 km: Fra Langballigau til Udmarkhav

Dette var så de smukke steder i området omkring halvøen Holnis. Som det næste tager vi et stort spring til Geltinger Bugt (Geltinger Bucht), hvor der venter to smukke naturoplevelser. I bil fortsætter I fra lystbådehavnen i Langballeå mod Vesterskov (Westerholz) ved at dreje til venstre ud på hovedvejen. I fortsætter igennem Vesterskov og videre til Strygmølle (Streichmühle), indtil I kommer til hovedvejen B199, hvor I drejer til venstre mod Kappel (Kappeln). I fortsætter 11,5 km, hvorefter I skal dreje til venstre i krydset mod Ohrfeldhaff. Forenden af vejen drejer I til venstre og derefter til venstre igen, indtil I kommer til en lille parkeringsplads direkte ved stranden.

Ohrfeldhaff, eller på dansk Udmarkhav, byder på en lille, hyggelig naturstrand med et stort lavvandsområde. Stranden er et hemmeligt tip for alle dem, der reagerer allergiske overfor overfyldte strande og hipsterstrandkultur. Stranden bruges som regel kun af lokale familier og dem der målrettet går efter ensomheden ude på landet. På grund af det store lavvandsområde er stranden det perfekte udflugtsmål for familier med små børn. På trods af den ensomme beliggenhed er der toiletter ved strandparkeringspladsen.

Indtryk fra Udmarkhav

Ud over selve stranden byder området på en flot natur og et smukt kystlandskab omkring ådalen, hvor Lipping Å (Lippingau) munder ud i Gelting Bugt. Ved parkeringspladsen starter en lille sti, der fører mod øst rundt omkring parkeringspladsen og en bagvedliggende mark. Stien fører ned til vandet og henover en lille bro over åen. Stien fortsætter langs stranden og ind i Fiskerskoven (Fischerholz). I kan enten gå en runde gennem skoven eller fortsætte langs kysten hele vejen til campingpladsen ved Stenbjerghav (Steinberghaff). Her er der også et lille spisested og en lille kiosk, hvis I skulle trænge til forfriskninger. Turen til campingpladsen er på lidt under 2 km.

Kort over etape 5 fra Langballigau til Udmarkhav

Etape 6 på 9 km: Fra Udmarkhav til naturområdet Geltinger Birk

Det næste stop på vores tur er naturområdet Geltinger Birk, som ligger ved spidsen af en halvø nord for Gelting, der afgrænser Gelting Bugten, Sønderborg Bugt og Flensborg Fjord mod Østersøen. Fra parkeringspladsen ved Udmarkhav (Ohrfeldhaff) skal i blot køre tilbage til hovedvejen B199, dreje til venstre og fortsætte, indtil I kommer til Gelting. Her skal I dreje til venstre i lyskrydset og følge skiltene mod Geltinger Birk. I burde på denne måde ende op ved en parkeringsplads syd for naturområdet. Hvis I ender op i Vakkerballe (Wackerballig) ved Lystbådehavnen, som ligger ude i bugten, er I også havnet et hyggeligt sted, men desværre kørt forkert.

Naturområdet Geltinger Birk er især kendt for sit rige fugleliv. Henover året er der mulighed for at iagttage over 200 fuglearter. Området spiller derudover en vigtig rolle som rasteplads og vinterkvarter for trækfugle. Derudover er der mulighed for at få øje på gallowaykvæg og vilde heste, som fungerer som naturlige græsslåmaskiner og dermed sikrer, at arealet holdes åbent for fuglene.

Derudover byder området på et helt særligt kystlandskab med mange åbne arealer og naturlige strandlandskaber. Især østsiden ved Gelting Bugten byder på en flot udsigt over den angelske kyst og videre hele vejen over til Sønderborg og mod Holnæs i Flensborg Fjord.

Geltinger Birk kan bedst opleves til fods eller på cykel. Der er forskellige ruter at vælge fra. I kan enten tage den store runde omkring hele naturområdet, som er på lidt over 13 km. Men der er også mange kortere alternativer og selvfølgelig kan I også blot gå et par km ind i naturområdet fra parkeringspladsen og så tilbage igen. Dette vandrekort giver jer et godt overblik over området og byder på forskellige ruteforeslag (på tysk).

Indtryk fra naturområdet Geltinger Birk

Hvis I vil dvæle lidt i området efter jeres tur er det også værd at kigge forbi fyrtårnet ved Falshoved (Falshöft), som er et populært fotomotiv blandt turister og lokale fotografer. Her er der også en lang og flot strand, som som en af de første mellem Flensborg og Kappel ligger ved det åbne hav. På den anden side af halvøen er det værd at tage et smut forbi Vakkerballe (Wackerballig), hvis I ikke allerede er havnet der under forsøget at nå ud til Geltinger Birk. Vakkerballe er et hotspot for Kitesurfere, der ved nordvestlige vinde lokkes til stranden hele vejen fra Flensborg på grund af de gode vind- og pladsforhold. Når vinden blæser fra den rigtige retning er der god underholdning på stranden. Her er der også en hyggelig strandbar med udsigt ud over vandet. Hvis I vil overnatte i området, er der et stort udvalg af ferielejligheder og campingpladser bl.a. i Vakkerballe og Falshöft.

Kort over etape 6 fra Udmarkhav til Geltinger Birk

Turen tilbage til Flensborg på 47 km

Her slutter turen langs Flensborg Fjords sydkyst. For at komme tilbage til Flensborg kan I nu blot følge hovedvejen B199. Hvis I stadig ikke har fået nok af det angelske landskab, kan det også betale sig at vige fra hovedvejen og trille langs de små landeveje lidt længere øst for hovedvejen. En hyggelig rute er f.eks. turen via Esgrus, Sterup og Husby. Men husk at holde godt øje med kortet eller navigationsanlægget undervejs. I ville ikke være de første, der er faret vild på Angels krogede landeveje.

Kort over turen tilbage til Flensborg

Indholdsfortegnelse